Cătălina: „Cancerul mi-a luat tot ce m-a făcut să fiu femeie”

Easy HPV Test

Această femeie a aflat cu o jumătate de an după nunta ei că are cancer de col uterin. Cătălina și soțul ei au ajuns la o răscruce: oare ce să aleagă o femeie diagnosticată cu cancer, care încă nu a avut copii, dar își dorește mai mult ca orice să nască într-o bună zi: chimioterapia sau extirparea uterului ?

Povestea Cătălinei a început în august 2015, cu o examinare citologică de rutină, al cărei rezultat a relevat celule anormale. În septembrie, tânăra trecuse deja prin așa-numita procedură LEEP pentru a elimina zona infectată (pe parcursul procedurii, excizia sub formă semisferică a zonei infectate are loc cu ajutorul unui fir electric curbat, sub anestezie locală, în cadrul unei intervenţii ambulatorii de 10 minute – n. red.) . Intervenția chirurgicală ginecologică minoră nu a avut însă succes, astfel încât în octombrie a urmat o nouă intervenție, conizația, adică operarea cervixului uterin. În ciuda tuturor acestor eforturi, Cătălina a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în stadiul 1.

„Înainte de acest diagnostic, trăiam o viață fericită și perfectă. Eram în formă, sănătoasă, îndrăgostită de cel mai bun prieten, cu care m-am și căsătorit, apoi, după o jumătate de an, a venit dușul rece. Diagnosticul meu a însemnat că trebuia să aleg fie chimioterapia ca tratament, fie histerectomia (extirparea uterului – n. red.), însă măcar puteam să-mi păstrez ovarele. În cele din urmă, împreună cu soțul meu am ales a doua soluție.”

Cătălina a fost complet distrusă de această veste și de alternativele care i s-au oferit: „m-a durut foarte tare gândul că mi se va lua tot ceea ce m-a făcut să fiu femeie, ceea ce m-a făcut să fiu eu însămi. Mi se rupea inima!”

A avut puterea să povestească experiențele ei doar familiei și prietenilor cei mai apropiați, nu voia și nu ar fi fost în stare să suporte sufletește toate întrebările curioșilor, de exemplu, dacă va mai putea să aibă copii, în timp ce expresia histerectomie ar fi trebuit să fie suficient de clară pentru toată lumea.

În cele din urmă, histerectomia a avut succes, în cadrul operației, toate celulele canceroase au fost înlăturate.

„Cel mai greu a fost să înțeleg și să accept că, deși am supraviețuit bolii, nu voi fi capabilă niciodată să dau viaţă unui copil. Mai ales că a trebuit să aflu toate aceste lucruri la numai șase luni după căsătorie. Totuși, împreună cu soțul meu ne-am hotărât să nu ne lăsăm și să inițiem o procedură de adopție. Viața de zi cu zi nu este ușoară nici azi, în fiecare lună trebuie să mă duc la șase examinări ca să fim siguri că nu se întoarce cancerul. Mi-ar plăcea ca prin povestea mea să atrag atenția femeilor asupra importanței screening-ului regulat și să le ajut să-și păstreze sănătatea.”

În zilele noastre, acesta poate fi efectuat deja și la domiciliu

Din fericire, în zilele noastre există o soluție mult mai bună decât examenul citologic tradițional: de exemplu Easy HPV Test de la Neumann Labs, cu ajutorul căruia ne putem da seama în condiții comode, fără intervenție medicală dacă suntem purtătorii vreunui virus. Neumann Labs, care se ocupă de diagnosticarea virusului papiloma uman încă din 1998, printr-un studiu clinic la care au participat peste 6000 de femei, a reușit să demonstreze eficiența acestei proceduri care poate fi efectuată și acasă.

Rezultatul analizei poate fi și fals negativ, screening-ul identifică numai 70% dintre tipurile de cancer metastatic și nu indică dacă persoana de la care s-a recoltat proba este purtătoare a virusului HPV – cu alte cuvinte, dacă există riscul formării ulterioare a bolii.

De aceea, pe lângă examinarea citologică, se recomandă și efectuarea testului HPV.

Folosirea Easy HPV Test de la Neumann Labs este foarte simplă, rapidă, fără disconfort şi seamănă cel mai mult cu introducerea unui tampon. Analiza probei recoltate la domiciliu este efectuată în condiții controlate, în laborator și este potrivit să confirme prezența tuturor virusurilor cunoscute de risc înalt. Rezultatul analizei poate fi vizualizat în contul tău online, protejat prin parolă, în termen de maximum 28 de zile de la data la care am primit proba.

*

Pagina web Easy HPV Test a oferit spațiu de exprimare unor femei care și-au prezentat sincer povestea vindecării. Le poți citi dacă dai click aici.

Easy HPV Test