„Stăteam în cabinet împreună cu soțul meu și mi s-a spus că am cancer”

Easy HPV Test

Ioana a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în 2015. Femeia de 40 de ani mergea regulat la controale ginecologice și medicii constatau de fiecare dată că totul este în regulă – până la ultima examinare citologică. Din nefericire, de data aceasta proba recoltată a indicat probleme.

„În februarie, la aproximativ șase săptămâni după examenul meu citologic, asistenta ginecologului meu m-a sunat și mi-a spus că au sosit rezultatele, care indică anomalii grave. Am fost trimisă la colposcopie (examinarea vaginului – n. red.), apoi, peste încă opt săptămâni am fost sunată din nou și am fost invitată la cabinet pentru o nouă consultație.”

Cu această ocazie, Ioana a fost însoțită la medic şi de soțul ei, decizie despre care spune că a fost inspirată pentru că nu a trebuit să fie singură în momentul dificil. „A fost liniștitor pentru mine că a fost cu mine soțul meu în momentul în care mi s-a comunicat că am cancer. Am fost îngrozită, întreaga situație a fost foarte bizară şi suprarealistă. În timp ce mi s-a explicat situația, mă gândeam tot timpul: oare toate aceste lucruri chiar se întâmplă cu mine?”

În luna august Ioana a trecut prin histerectomie (intervenție chirurgicală ginecologică majoră, în cadrul căreia uterul pacientei este îndepărtat parțial sau în totalitate – n. red.). Datorită acestei intervenţii, la ultima examinare, medicii au putut deja constata că totul este în regulă. Chiar dacă ea însăși spune că a reușit să-și recâștige aproape complet vechiul sine, va mai dura ceva timp până când își va reveni complet.

„Bineînțeles că în următorii cinci ani va trebui să mă duc regulat la controale, la fiecare șase luni. Totuși, până la urmă mă consider norocoasă pentru că operația m-a ajutat și cancerul nu s-a extins asupra ganglionilor limfatici, ceea ce este liniștitor și deocamdată suficient pentru mine” – a relatat femeia de 40 de ani pentru Irish Times la un an după operație. Ioana și-a relatat povestea pentru a atrage atenția tuturor asupra controalelor regulate de screening și asupra importanței recunoașterii la timp a bolii, care – așa cum s-a întâmplat și în cazul ei – poate fi vindecată prin operație în faza inițială.

„Am avut un noroc enorm fiindcă nu a trebuit să fiu tratată nici prin chimioterapie, nici prin radioterapie pentru că problema a fost descoperită la timp. Toate prietenele mele au învățat din cazul meu și au început să meargă regulat la controale de screening, cu toate că prelevarea probei reprezintă un proces neplăcut pentru multe dintre ele. Totuși, au înțeles că este ceva inevitabil și că trebuie să facă asta pentru ele.”

În zilele noastre, acesta poate fi efectuat deja și la domiciliu

Din fericire, în zilele noastre există o soluție mult mai bună decât examenul citologic tradițional: de exemplu Easy HPV Test de la Neumann Labs, cu ajutorul căruia ne putem da seama în condiții comode, fără intervenție medicală dacă suntem purtătorii vreunui virus. Neumann Labs, care se ocupă de diagnosticarea virusului papiloma uman încă din 1998, printr-un studiu clinic la care au participat peste 6000 de femei, a reușit să demonstreze eficiența acestei proceduri care poate fi efectuată și acasă.

Rezultatul analizei poate fi și fals negativ, screening-ul identifică numai 70% dintre tipurile de cancer metastatic și nu indică dacă persoana de la care s-a recoltat proba este purtătoare a virusului HPV – cu alte cuvinte, dacă există riscul formării ulterioare a bolii.

De aceea, pe lângă examinarea citologică, se recomandă și efectuarea testului HPV.

Folosirea Easy HPV Test de la Neumann Labs este foarte simplă, rapidă, fără disconfort şi seamănă cel mai mult cu introducerea unui tampon. Analiza probei recoltate la domiciliu este efectuată în condiții controlate, în laborator și este potrivit să confirme prezența tuturor virusurilor cunoscute de risc înalt. Rezultatul analizei poate fi vizualizat în contul tău online, protejat prin parolă, în termen de maximum 28 de zile de la data la care am primit proba.

*

Pagina web Easy HPV Test a oferit spațiu de exprimare unor femei care și-au prezentat sincer povestea vindecării. Le poți citi dacă dai click aici.

Easy HPV Test