Andra: „Am mers la screening în fiecare an și totuși am făcut cancer cervical”

Easy HPV Test

O mamă a doi copii a primit diagnoza tragică: cancer cervical. I s-au înlăturat aproape toate organele feminine. A trecut prin operația Wertheim, i-a fost extirpat uterul, i s-a îndepărtat o parte din vagin și i-au fost scoși ganglionii limfatici din jurul uterului. Andra Cristea, care a supraviețuit cancerului de col uterin, consideră testul HPV pentru acasă o oportunitate enormă și l-ar fi cumpărat bucuros dacă acesta ar fi fost disponibil înainte de îmbolnăvirea sa. Fetele ei folosesc acum testul în mod obligatoriu.

FAC COMANDA

În 2012, Andra se lupta deja pentru a treia săptămână consecutiv cu o sângerare care semăna cu menstruația, dar mai îndelungată și mai intensă, când s-a dus la medic. Acesta însă a liniștit-o, spunându-i că este vorba probabil despre tulburările de premenopauză. Andra considera că ar fi încă prea devreme pentru menopauză. Ca sfat, i s-a spus doar să mai aștepte o săptămână. Situația nu s-a îmbunătățit însă nici peste o săptămână, așa că Andra a apelat la un alt medic, care i-a spus încă înainte de consultație că are presimțiri urâte – care, din păcate, chiar s-au adeverit: specialistul a diagnosticat-o cu cancer cervical. Testele au confirmat prezența tulpinii HPV 16. Așa că drumul de la cabinetul noului doctor a dus direct la oncologie. Nici continuarea nu a fost prea ușoară: s-a aflat că boala a metastazat la ganglionii limfatici şi este de tipul cel mai periculos. Imediat, încă înainte de operație, Andra a fost supusă la două tratamente cu radiații, prin care medicii au încercat să reducă tumorile, care au ajuns deja la diametrul de 4,5-4,9 cm.

FAC COMANDA

„Sufeream de o astenie îngrozitoare înainte de operație. Eram în stare să dorm toată ziua. Fiica mea cea mică suporta cu greu ideea că m-am îmbolnăvit. Vorbeam mult cu ea și încercam s-o liniștesc că o să fie bine. Dar mereu vedeam grija pe fața ei, ceea ce mă neliniștea și pe mine foarte mult.”

FAC COMANDA

Radioterapia de dinaintea operației a adus cu sine dureri extreme, cu ace înfipte în carnea vie pentru ca tumoarea să scadă până la operație. Întregul uter, ovarele, totul durea îngrozitor. Planul medicilor a funcționat, însă, şi țesuturile modificate patologic au scăzut la mai puțin de jumătate în două săptămâni, până când a venit momentul operației. Încercările nu s-au terminat însă nici cu aceasta. Operația a fost urmată de ședințe zilnice de radioterapie, 28 în total, plus o ședință de chimioterapie pe săptămână, timp de cinci săptămâni, simultan. Andra se consideră norocoasă pentru că a avut pe cineva alături care să o ajute: fiica ei cea mare a fost mereu lângă ea în acele săptămâni grele şi a însoțit-o zilnic la tratamente. Prea multe femei trebuie să lupte (mai mult sau mai puțin) singure cu greutățile asociate tratamentului pentru cancer şi sunt puține cele care își pot permite să lipsească timp îndelungat de la locul de muncă.

FAC COMANDA

„Încercăm să avem o atitudine pozitivă față de boală şi să facem haz de necaz. Ducem cu noi un pic de veselie la oncologie.”

Andrei i s-au înlăturat prin operație aproape toate organele feminine. A trecut prin operația Wertheim, i-a fost extirpat uterul, i s-a îndepărtat o parte din vagin și i-au fost scoși ganglionii limfatici din jurul uterului. I-au rămas doar ovarele, care au fost însă distruse de radioterapie. Nu i s-a permis să folosească produse de substituție hormonală şi a trebuit să treacă şi prin menopauza venită prea devreme.

FAC COMANDA

Oare unde găsește un alt suflet din care să își tragă puterea o femeie ajunsă într-o asemenea situație? Andra nu a avut un partener alături în perioada bolii şi nu are nici acum. Operația Wertheim este considerată cea mai radicală dintre toate intervențiile ginecologice şi reprezintă un motiv în plus pentru faptul că Andra este singură.

FAC COMANDA

„Nu reușesc să mă mobilizez şi să încerc să-mi fac cunoștințe. Mereu mă gândesc la ce va fi dacă ajungem la punctul în care relația devine intimă şi mai bine nici nu încerc să-mi fac prieteni. Mă tem de durere. Poate că o operație mai mică m-ar putea ajuta şi în această problemă şi m-aș putea baza pe asigurarea de sănătate. Suntem multe femei aici, la «Nalba», care ne confruntăm cu această problemă. Multe dintre noi au fost chiar părăsite de partener din acest motiv. Poți trece prin viață şi singură, dar uneori parcă tot îți lipsește cineva.”

Andra a trecut de menopauză. Pentru a fi declarată sănătoasă, trebuie să treacă zece ani fără simptome. Chiar dacă este suficient să meargă anual la control, tot îi revine teama că boala îi va apărea din nou în organism.

FAC COMANDA

„Mie nu mi s-a făcut examen de RM după operație, deși mi-aș fi dorit. Cu aproximativ un an şi jumătate în urmă, au început să mă doară articulațiile şi mă chinuia îngrozitor umărul, ca şi cum mi-ar arde oasele. În asemenea situații, te gândești imediat la metastază. Se zice că, după 3-5 ani, cancerul se întoarce, doar că altundeva în organism. Așa că nu mi se pare corect că femeilor care au trecut prin cancer cervical nu li se recomandă examenul de RM. Ar fi liniștitor.”

Andra are două fete şi, bineînțeles, își face şi mai multe griji pentru ele, acum, după ce a trecut prin cancer. Așa că a cumpărat pentru amândouă Easy HPV Test de la NeumannLabs, aproape cu caracter obligatoriu.

FAC COMANDA

„Cred că este un lucru foarte bun şi ar fi fost bine dacă ar fi fost disponibil mai devreme. Eu aș impune în mod obligatoriu folosirea testului pentru toate femeile. Nici prețul nu-i prea piperat. Dacă aș fi auzit mai devreme despre această posibilitate, sunt sigură că l-aș fi folosit. Eu le-am cumpărat personal testul HPV şi fetelor mele, pentru că e mai bine să fim siguri decât să regretăm.”

Azi putem face testul şi acasă

Din fericire, azi avem o soluție mult mai bună decât examenul citologic tradițional: Easy HPV Test de la Neumann Labs, cu ajutorul căruia putem depista şi fără intervenție medicală dacă purtăm virusul. Neumann Diagnostics, care se ocupă de diagnosticarea virusului papiloma uman încă din 1998, a demonstrat eficiența procedurii sale în două trepte, care poate fi efectuată parțial şi acasă, printr-un unui studiu clinic la care au participat 6 mii de femei.

Utilizarea testului Easy HPV de la Neumann Labs este foarte simplă şi rapidă, fără disconfort şi dureri, şi seamănă cel mai mult cu introducerea unui tampon. Analiza probei recoltate la domiciliu se face în condiții controlate, la laborator, și poate confirma prezența tuturor virusurilor cunoscute de risc înalt. În prezent, nu există niciun test mai eficient. Rezultatul se trimite prin poştă, iar dacă este pozitiv, se recomandă să apelaţi la medicul ginecolog, pentru ca în pasul următor, prin testul cu biomarkeri al firmei noastre, riscul cancerului de col uterin să poată fi determinat cu o certitudine de aproape 100%.

Easy HPV Test